“AGI er her”, konkluderer podcast-vært og tech-nørd, Wes Roth, i sin seneste YouTube-video, hvor han gennemgår landevindinger inden for kunstig intelligent.
AGI står for Artificial General Intelligence, og opfattes af mange som det skæringspunkt, hvor den kunstige intelligens bliver så “klog”, at den overgår vores menneskelige intelligens. Det er blandt andet evnen til ikke bare at kunne og vide, men også til at tilegne sig ny viden og nye kundskaber. Og det er altså sket nu, mener Wes Roth:
“De her AI-modeller er ikke længere bare klogere end det gennemsnitlige menneske – ai bliver nu klogere end de klogeste mennesker”, fortæller han, mens han fremlægger de tests, hvor ai giver baghjul til professorer og ph.d’ere i den såkaldte ARC-test.
Der er tale om pionerentrepreneuren inden for ai, OpenAIs model 03 og 04. O3-modellen klarede sig forbløffende godt i en ny test, der skulle måle avancerede former for logisk tænkning og beslutningstagning. Og bedriften er, ifølge nogle forskere, en milepæl i AI-forskningen, fordi testen forsøger at simulere de komplekse tankeprocesser, der kendetegner menneskers fornuft.
En artikel i New Scientist belyser, hvordan O3-modellen imponerede forskere, men samtidig understreger den også begrænsningerne, der stadig holder os et stykke fra egentlig AGI – en maskine med menneskelig-lignende tankekraft og simuleret følelsesmæssig forståelse.
For selvom OpenAIs model O3 kan imponere i tests og simuleringer, mener andre, at mere nøjeregnende analyser viser, at modellen stadig kun er en avanceret, statistisk maskine. Den efterligner med andre ord mønstre i data snarere end at den “forstår verden på egen hånd” på samme måde som mennesker.
“Selvom den nye model er meget imponerende og repræsenterer en stor milepæl på vejen mod AGI, mener jeg ikke, at dette er fuld AGI, da der er stadig en hel del meget lette ARC-opgaver, som O3 ikke ser ud til at kunne løse”, siger Francois Chollet, en Google ingeniør, der har været med til at udarbejde de omfattende ARC-tests.
Han gennemgår i en interessant blog-post, hvor langt OpenAIs modeller er nået.
“De fleste milepæle inden for ai måler kunnen, men Chollets ARC-AGI-tests måler, hvor god AI er til at tilegne sig ny kundskaber. Det er noget, der er let for mennesker, men svært for ai”, skriver Chollet, der sammen med andre tech-millionærer og nørder årligt sætter et par millioner dollars på højkant til dem, der kan slå den tidligere score i deres test. Og det er altså det OpenAI nu har gjort.
“Modellerne er langsomt blevet og bedre og bedre og bedre på den skala, vi måler på. Og nu er de altså et sted, hvor de begynder at overgå menneskelig intelligens”, fortæller tech-nørden, Wes Roth.
Han regner med, at den nye 04-model vil overgå selv de mest skarpe menneskelige tænkere – herunder Einstein. Han forklarer i sine videoer og podcast, hvordan ai vil revolutionere verden, som vi kender den i dag.